Over mij

Dit blog is geschreven door een tuin. Een kleine wilde natuurlijke tuin. In dit blog schrijft die tuin over alles wat hij mee maakt. Ook zul je in dit blog de belevenissen van de eigenaresse van deze tuin aantreffen. Haar naam is Jane. De tuin is haar paradijsje: Jane's paradijsje.

Het doel van dit blog is om kennis over te dragen, ervaringen te delen en iedereen die het leest enthousiast te maken
om ook op een natuurlijke manier met planten en dieren in je tuin om te gaan.

Het paradijsje van Jane: De enige tuin die zijn eigen blog heeft.

zaterdag 10 januari 2015

Creatief #1: Een insectenhotel bouwen

Ik ben een wilde tuin waarin alle dieren welkom zijn. Ook insecten. Juist insecten, want dat zijn hele nuttige beestjes. Dus ligt er veel materiaal op de grond waarin die beestjes lekker kunnen rondkruipen, kunnen ze bij mij in een houtstapel of tussen stenen schuilen, is er water aanwezig en een heleboel verschillende planten waarvan de meeste bloeien en bloemen hebben waar insecten nectar en stuifmeel uit kunnen halen. Dus ik denk dat ik best over mezelf mag zeggen dat ik een geschikte plek ben voor insecten. Maar Jane, mijn eigenaresse, wilde nog meer doen voor die insecten. Dus heeft zij een insectenhotel in mij geplaatst. Er zijn veel verschillende insecten-aantrekkende attributen te koop en op het internet kun je veel artikelen vinden waarin staat hoe je een insectenhotel kunt maken. Maar hieronder kun je lezen hoe wij dat hebben gedaan.

  • Maak een stevig kastje met verschillende vakken erin, schilder dit in een kleur die bij jouw tuin past en zet het ergens neer waar het zo veel mogelijk in de zon staat. Het is handig om het kastje op stenen te zetten zodat het niet op de grond staat en niet zo snel zal wegrotten. Voor mensen die niet zo handig zijn (omdat ze bijvoorbeeld een vrouw zijn zoals Jane) de volgende tip. Zoek een handig persoon (meestal een man zoals bijvoorbeeld Tarzan), kijk hem lief aan en knipper wat met je wimpers en zeg:"schatje, weet je dat insecten hele nuttige diertjes zijn. En dat er insecten zijn die graag een plekje hebben waar ze in de winter kunnen overwinteren. En dat er steeds minder bijtjes zijn en dat je daarom de bijtjes eigenlijk moet helpen met nestelen. En dat je dit allebei kunt doen door het maken van een insectenhotel. En weet je dat er in mijn tuin best een insectenhotel past. En dat ik daarom best wel zo'n ding in mijn tuin wil hebben. Maar dat alleen een handig persoon dit kan maken en ik zelf niet zo handig ben. Dus wil je mij misschien helpen? Toe, alsjeblieft, ja toch?" En als hij ja zegt, dan zeg jij: "En wil je hem dan groen schilderen, want dat past best goed in een natuurlijk tuin zoals ik heb." En hopelijk is hij dan net zo lief als Tarzan zodat hij dit alles voor je gaat doen.
  • Neem een paar boomstronken of andere stukken hout en boor daar gaatjes in van verschillende diameters. De gaatjes moeten niet helemaal doorgeboord worden, zodat je een tunneltje krijgt met een dichte achterkant. Voor mensen die niet zo handig zijn (omdat ze bijvoorbeeld een vrouw zijn zoals Jane) de volgende tip. Zoek een handig persoon (meestal een man zoals bijvoorbeeld Tarzan) en kijk hem lief aan en knipper wat met je wimpers en zeg:"schatje,".....en de rest kun je nu natuurlijk zelf wel aanvullen. En hopelijk is hij zo lief dat hij voor je gaat boren.
  • Deze boomstronken/stukken hout stapel je op in 1 van de vakken met de gaatjes naar voren. Eventueel kun je ze aanvullen met stokken. In de gaatjes in het hout zullen solitaire bijtjes gaan nestelen. Omdat je veel verschillende diameter gaatjes hebt gemaakt (of hebt laten maken), kunnen er grote en kleinere soorten bijtjes terecht.
  • Vervolgens vul je de andere vakken op met:
  1. Stenen met gaten erin (te koop bij bouwmarkten). Deze worden door weer andere bijen gebruikt.
  2. Oude dakpannen (die heb je vast nog wel ergens in je schuur liggen, toch? Zo niet, dan moet je ze maar van je dak afhalen of na een storm eens goed op straat speuren of je er niet ergens een paar ziet liggen). Hier gaan allerlei diertjes tussen wegkruipen.
  3. Holle stengels van planten (bijvoorbeeld van de lavasplant of anders koop je bamboestokken bij een tuincentrum). Ook hierbij kun je grote en kleine stokjes afwisselen zodat er verschillende formaten bijen in kunnen nestelen. Kleine stokjes kun je eerst in een blik plaatsen en dat neerleggen in 1 van je vakken.
  • De holte achter de stenen kun je opvullen met stro. Hier gaan allerlei diertjes de winter in doorbrengen. Soms kan een hommel ook besluiten hier te gaan wonen. Als je de bovenste helft van het vak niet opvult met stro, er een paar stokken rechtop in neerzet en zorgt dat de openingen in/tussen de stenen groot genoeg is voor vlinders, kunnen deze hier ook naar binnen gaan en aan de stokken gaan hangen als het winter is, of in de zomer als het regent komen schuilen.
  • Je kunt je hok rechtop zetten of plat neerleggen, net wat je leuk vindt.
  • Je kunt de dakpannen ook naast het insectenhotel leggen en er een stapel stenen op en omheen stapelen.
  • Een vak opvullen met zand lijkt een goed idee omdat er bijtjes zijn die nestelen in zand. Het moet dan wel heel stevig zand zijn anders storten de bijennesten in. Iemand als Jane wil alle dieren gelukkig maken. Dus iemand als Jane gaat dan een vak van haar insectenhotel vullen met stevig zand. Gelukkig was er een slim(mer) persoon in de buurt (genaamd Tarzan) die Jane vertelde dat zand nat kan worden door de regen en dat dat dan niet zo snel weer droog is zoals je stenen en hout waar de wind lekker door heen kan waaien. En wat gebeurt er als er de hele tijd van dat natte zand tegen het hout aan ligt? Dan gaat je houten hokje rotten! Dus voor iedereen die net zo slim is als Jane hierbij het advies: zand in je insectenhotel? Doe dat maar niet. Wil je de bijtjes die in zand nestelen toch een plezier doen, plaats dan een bakje met zand op of naast je insecten hotel of plaats je insectenhotel naast of boven een berg zand.
 
  • Je kunt ook een vak vullen met dennenappels (haal je uit het bos of kun je rond kersttijd kopen in allerlei winkels). Om te zorgen dat ze niet uit het vak vallen en/of wegwaaien, kun je een stuk gaas ervoor zetten. Oorkruipers zullen graag in de dennenappels wegkruipen en dit zijn hele nuttige insecten, want ze eten wantsen en luizen op.
  • Een paar stukken hout ervoor, naast of erachter maken het hotel compleet. Zorg wel dat dit hout niet tegen het hok aan ligt want dan kan de boel gaan beschimmelen. (Hoewel die schimmels ook weer heel mooi kunnen zijn natuurlijk.)
  • Om vlinders een eigen schuilplaats te geven, kun je er nog een vlinderkastje aan hangen en dit kastje vullen met een paar verticaal geplaatste stokjes. Hier kunnen de vlinders aan hangen als ze in het kastje zitten.
  • Om het helemaal af te maken, hang je er aan de andere kant een lieveheersbeestje kastje aan. Dit vul je met wat blaadjes. (Vlinderkastjes hebben verticale gleuven, lieveheersbeestje kastjes hebben horizontale gleuven.

En dan is het wachten tot er insecten in komen. In de lente kun je er allerlei bijtjes rond zien vliegen. Ze gaan de gaatjes in de boomstronken of de bamboestokjes in en leggen daar hun eitjes. Daarna maken ze de gaatjes dicht met modder. Dus als je dicht geplamuurde gaatjes ziet, weet je dat je insectenhotel in gebruik is genomen.




Dat was het weer voor deze keer. Ik hoop dat jullie nu allemaal geïnspireerd zijn geworden door dit artikel en allemaal de tuin in zijn gerend om je eigen insectenhotel te maken. De volgende keer ga ik weer iets schrijven over een dier. Een dier waar Jane veel van houdt (want ze zijn zo lief), maar waar ik een hekel aan heb (want het zijn afschuwelijke monsters). Ja, over welk dier heb ik het hier? Dat lees je...........de volgende keer.

(Elke zaterdag om 17.00 uur komt er een artikel online)

Groetjes van het paradijsje van Jane.


Trouwens, als je klaar bent met het bouwen van je eigen insectenhotel, of als je er allang zelf 1 had, stuur dan even een berichtje met een foto, want Jane is heel nieuwsgierig hoe die er van jou uit ziet.


Update mahonia:
De bloem van de mahonia-struik begint alweer uit te vallen. Zijn bladeren liggen onder de gele vlokjes. En als je goed kijkt.......kun je al zien dat er bessen gaan komen. Het zullen vast hele mooie blauwe bessen zijn. Wat is de mahonia toch een leuke struik. (In de winter dan!)




6 opmerkingen:

  1. Belangrijk bij de bouw van een insektenhotel is dat de architect resp. de bouwondernemer toch zeker op de hoogte moet zijn van de bodemgesteldheid én de weerssituaties. Indien niet is het bouwsel gedoemd tot een titanische toekomst. Ervaring is een goede leermeester. Maar dit jaar wordt er een nieuw hotel gebouwd. Het zal er heel anders uitzien. De plannen zijn nog in de maak. Hopelijk maakt die firma deze keer geen fouten.
    Wat eenmaal WAS kan je hier zien: http://woelmuizenier.blogspot.de/2014/05/insectenhotel.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een prachtig bouwwerk, nog veel mooier dan de mijne. Heel erg mooi. Erg jammer dat hij omgewaaid is. Ik hoop dat de volgende net zo mooi zal worden en stevig zal blijven staan. En fouten maken we allemaal, maar daar leren we van en dan kunnen we het de volgende keer beter doen. (Daar weet ik alles van af, want wat ik allemaal al niet fout heb gedaan in de tuin, nou, daar kan ik je hele verhalen over vertellen.)

      Verwijderen
  2. Dit is een heel mooi exemplaar geworden! En, gezien de dichtgemetselde uiteinden: heel wat bewoners.
    In het vorige voorjaar had ik een hotel gemaakt met mijn kleinkinderen
    http://spinrag-zem.blogspot.nl/2014/05/insectenhotel.html
    Veel minder dichte pijpjes dan bij jou. Het komt, omdat de plek later in de zomer niet genoeg zon meer kreeg door de clematis. Ik doe er verstandig aan om hem te gaan verplaatsen.
    Dat van de Woelmuizenier was een schitterend bouwsel, en Blijentuin kan er ook wat van, zie onder het hoofdje /beestjeshuisjes/ bovenaan zijn blog https://blijentuin.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hotel staat nu warm, zonnig en droog onder een tuintafel, maar hij moet verplaatst worden omdat daar het fietsenhok moet komen. De tafel gaat ook weg. Dus nu moet ik even gaan bedenken waar het hotel dan moet komen te staan. Afgelopen jaar was het genieten van de vele bijtjes die er omheen vlogen en de gaatjes in gingen en weer uit kwamen. Ik heb zelfs kunnen zien hoe ze met kluiten aan hun achterpoten aan kwamen vliegen om daar mee te metselen. Heel erg leuk.

      Verwijderen
  3. Goed gewerkt seg, de insecten gaan er blij me zijn, zoveel is duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop dat ze er blij mee zullen zijn. Ik heb in elk geval mijn best voor ze gedaan.

      Verwijderen