Over mij

Dit blog is geschreven door een tuin. Een kleine wilde natuurlijke tuin. In dit blog schrijft die tuin over alles wat hij mee maakt. Ook zul je in dit blog de belevenissen van de eigenaresse van deze tuin aantreffen. Haar naam is Jane. De tuin is haar paradijsje: Jane's paradijsje.

Het doel van dit blog is om kennis over te dragen, ervaringen te delen en iedereen die het leest enthousiast te maken
om ook op een natuurlijke manier met planten en dieren in je tuin om te gaan.

Het paradijsje van Jane: De enige tuin die zijn eigen blog heeft.

zaterdag 4 oktober 2014

Plant #4: De vijgenboom (Ficus Carica)

Het Middellandse zeegebied. Waar denk je dan aan? Zon? Zee? Zand? De meeste mensen hebben fijne gedachten als ze daar aan denken. Lekker luieren en genieten van je vakantie in een prachtig warm land. Tja, ik weet daar niet zoveel van af, want ik ben maar een tuin. En tuinen gaan niet zo vaak op vakantie. Verder ben ik ook nog eens een wilde natuurlijke tuin en wat heeft die nu met het Middellandse zeegebied te maken? Niets, natuurlijk! Maar Jane, mijn tuinvrouwtje, die zichzelf in het paradijs waant als ze door mij heen loopt, wou daarnaast toch ook nog een beetje het Middellandse zeegebied gevoel ervaren als ze bij mij was. Ze kan soms opeens van die rare neigingen krijgen. Het Middellandse zeegebied in een wilde tuin, hahahaha, het moet niet gekker worden. Maar Jane was weer eens niet voor rede vatbaar, dus werd er een tuintje gemaakt dat niet zou misstaan in een warm en zuidelijk land. Het werd op een warm, zonnig en beschut plekje gemaakt, want daar houden dit soort planten van. Daar werden potten neergezet met druiven, meloenperen, citroenen en mandarijnen. En het hoogtepunt was een grote pot met een vijg erin. Vervolgens liet ze haar oog al vallen op een bananenboom en ook een olijfboom leek haar wel wat, maar gelukkig kon ik haar nog net tegenhouden, want die worden natuurlijk veel te groot voor mij. En zoveel ruimte is er nu ook weer niet in "Jane's Middellands zeegebiedje". (Alhoewel er ook al kleine bananen- en olijfboompjes zijn, maar vertel dat maar niet aan Jane!)

Ondertussen zijn die Middellandse zeegebied planten verspreid door mij terug te vinden. Want het was toch niet helemaal naar Jane's zin. Alleen de druif is nog samen met de vijg achter gebleven en zij hebben gezelschap gekregen van een pruimenboom, een roze bosbes en een Japanse kwee. Allemaal fruit, dat wel, maar niet uit het Middellandse zeegebied, dus is de naam van dit stukje nu omgedoopt naar "de fruitpottentuin". Weg met het Middellandse zeegebied.

Onze vijgenboom.

De vijg is een boompje dat behoorlijk groot kan worden. Maar Jane heeft er 1 gekocht die ongeveer 2 meter zal worden. Hoog dan, want hij wordt veel breder dan dat. Maar ja, dat wist Jane niet toen ze hem kocht. Gelukkig staat hij in een pot, dat beperkt zijn groei een beetje. Jane heeft begrepen dat het plaatsen van een vijg in een pot heel goed is. Want voor een grote oogst, moet je de vijg juist beperken in de groei van zijn wortels. Dus dat heeft ze, zonder het te weten, in elk geval al goed gedaan. Zijn bladeren worden ook behoorlijk groot. Ze zijn erg mooi. Ze zijn gelobd en groen van kleur. Behalve in de herfst, want dan zijn ze geel.

Grote groene bladeren.
In de herfst worden ze geel.










In het voorjaar begint de vijg te groeien, hij krijgt nieuw bladeren, maar ook ontstaan er in de oksels al nieuwe vruchten. Deze groeien de hele zomer door. Vervolgens krijgt het boompje in de herfst prachtige gele bladeren. Dat is een schitterend gezicht. Al die mooie gele bladeren. Deze vallen er dan af en vervolgens is het oppassen geblazen. Aan de kale takken zitten namelijk nog steeds die jonge vruchtjes. Deze zullen pas het volgende jaar uitgroeien naar rijpe vijgen. Dus ze moeten goed beschermd worden in de winter. Trouwens, de hele boom houdt niet van vorst en moet dus eigenlijk naar binnen om vorstvrij te overwinteren. Maar ja, dat kan natuurlijk niet met zo'n enorme boom. Vooral niet als je maar een zwak vrouwtje bent, zoals Jane, die zo'n zware pot met die grote boom erin niet van zijn plek kan sjouwen. En als je huisje dan ook nog eens niet al te groot is en je ook nog eens geen garage of schuur heb, tja, wat moet je dan? Inpakken natuurlijk! Jane heeft afgelopen winter de vijg helemaal ingepakt. De pot heeft ze beschermd met een potbeschermer en de vijg zelf kreeg een warme winterjas gemaakt van een hoes. Maandenlang heeft de vijg zo doorgebracht. Licht had hij niet nodig, want bladeren zaten er toch niet aan. In het voorjaar was het even spannend of er nog leven in zat, maar ja hoor, de plant begon gewoon weer bladeren te maken en de vruchtjes hingen er nog allemaal aan.

Groeiende groene vijg.
Vijg die langzaam begint te kleuren.










Vijgen beginnen al rijp te worden
En deze begonnen fanatiek te groeien en te groeien. En al gauw waren het mooie groene bolletjes en Jane ging zich al verheugen op haar vijgenoogst. Af en toe viel er 1 af en was Jane natuurlijk wel een beetje verdrietig. Maar dat is de natuur, niet alles wordt tenslotte rijp. En gelukkig bleef er nog wel wat over, nog genoeg om van te genieten. En ach, het is natuurlijk ook pas zijn eerste oogst, dan kun je nog niet al te veel verwachten. Volgend jaar zit er vast meer aan. Aldus Jane. En vervolgens begonnen de vijgjes ook nog mooi donker te verkleuren. En ondertussen maakte de vijg ook al weer nieuwe vruchtjes aan in zijn bladoksels die de oogst voor volgend jaar gaat worden. Het ging helemaal zoals het zou moeten. Nu nog even wachten totdat de oude vijgjes mooi zwart zijn geworden en dan kunnen ze geoogst worden. Dat wordt smullen!


Nieuwe vijgjes groeien al in de oksels. De oogst voor volgend jaar.


En toen op een dag, keek Jane weer eens naar haar vijgen, of ze al zwart genoeg waren, en zag een wesp op 1 vijg zitten. Eerst even een foto maken en toen op de computer kijken hoe hij geworden was. En natuurlijk ook even vergroten om te zien hoe mooi die wesp is. Maar wat zie ik nou????????? Die wesp is mooi, maar die vijg ziet er afschuwelijk uit !!! Wat is er mee gebeurd?


Een lekkere overrijpe vijg. Wesp vindt hem heerlijk, Jane niet (meer).

Die domme Jane, lief hoor, maar o zo dom! Zij rennen naar haar vijgenboom en alle vijgjes eraf halen. Maar oh, wat een ramp. Alle vijgen waren al superrijp en aangevreten door insecten. Ze zagen er afgrijselijk uit. Ze waren zo zacht dat je vingers er in weg zakten als je ze aanraakten. En ze stonken ook nog. Jane was veel te laat met haar vijgjes oogsten. Je moet je schamen Jane! Maar volgens Jane had ze het niet gezien.........??? Misschien tijd voor een bril voor dichtbij? Of een vergrootglas? Of misschien moet ze een lesje "wanneer is fruit rijp en moet ik gaan oogsten?" gaan volgen? Die Jane, die moet nog veel leren. In elk geval heeft ze nu geleerd dat de vijgen aan haar boom niet pikzwart hoeven te zijn om rijp te zijn. Gewoon wat gekleurd is al voldoende. Volgend jaar zal ze vast beter opletten en op tijd de vijgenoogst binnen halen. Want een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen en Jane is geen ezel.......................toch?

Eet smakelijk! (Dacht het niet!)

Dat was het weer voor deze keer. Volgende week komt er weer een speciaal artikel. Dit keer ga ik jullie namelijk mijn mening ergens over geven. Een review noemen jullie mensen dat geloof ik en het gaat over...........tja, dat vertel ik je natuurlijk de volgende keer.

(Elke zaterdag om 17.00 uur komt er een artikel online.)

Groetjes van het paradijsje van Jane.


Trouwens, hebben jullie nog tips wat je kunt doen met overrijpe super zachte stinkende vijgen, vijgen die aangevreten zijn door insecten, en waar je al een paar keer je vinger door heen gestoken hebt, zodat er overal gaten in zitten, je weet wel, van die onsmakelijke overblijfsels van vijgen die je veel te laat geoogst hebt, dat soort vijgen, schrijf dan even een berichtje.


Update wesp:
Verleden week heb ik een stukje geplaatst over wespen. Hierbij heb ik laten doorschemeren dat wespen soms hele lastige en zelfs voor sommige mensen gevaarlijke diertjes zijn, maar dat ze ook heel interessant zijn. Hierbij nog twee linken naar een opmerkelijk filmpje en prachtige foto's die je laten zien hoe speciaal wespjes kunnen zijn. 

wespen gooien met mieren
wespen zagen een stukje vlees

2 opmerkingen:

  1. Wat heb je de vijgenboom gekoesterd: en met prachtige resultaten. Jammer dat je het goede oogstmoment voorbij hebt laten gaan - maar zo gaan die dingen. Je kunt ons dus niet melden hoe lekker ze waren: volgend jaar beter.
    En de overrijpe vijgen? Die zou ik zelf dan maar op de composthoop neervlijen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De compostbak staat direct naast de vijgenboom, dus dat is makkelijk. Maar ik had die vijgjes liever ergens anders in gedaan. In mijn buik bijvoorbeeld. Het komt door die spinnen, weet je. Omdat er nu zoveel spinnen zijn, durf ik niet zo goed meer naar die boom te gaan en door al die spinnenwebben heen te lopen, en als je niet elke dag gaat kijken, dan gaat het fout. Sukkel dat ik ben.

      Verwijderen