Ondertussen zijn die Middellandse zeegebied planten verspreid door mij terug te vinden. Want het was toch niet helemaal naar Jane's zin. Alleen de druif is nog samen met de vijg achter gebleven en zij hebben gezelschap gekregen van een pruimenboom, een roze bosbes en een Japanse kwee. Allemaal fruit, dat wel, maar niet uit het Middellandse zeegebied, dus is de naam van dit stukje nu omgedoopt naar "de fruitpottentuin". Weg met het Middellandse zeegebied.
Onze vijgenboom. |
Grote groene bladeren. |
In de herfst worden ze geel. |
In het voorjaar begint de vijg te groeien, hij krijgt nieuw bladeren, maar ook ontstaan er in de oksels al nieuwe vruchten. Deze groeien de hele zomer door. Vervolgens krijgt het boompje in de herfst prachtige gele bladeren. Dat is een schitterend gezicht. Al die mooie gele bladeren. Deze vallen er dan af en vervolgens is het oppassen geblazen. Aan de kale takken zitten namelijk nog steeds die jonge vruchtjes. Deze zullen pas het volgende jaar uitgroeien naar rijpe vijgen. Dus ze moeten goed beschermd worden in de winter. Trouwens, de hele boom houdt niet van vorst en moet dus eigenlijk naar binnen om vorstvrij te overwinteren. Maar ja, dat kan natuurlijk niet met zo'n enorme boom. Vooral niet als je maar een zwak vrouwtje bent, zoals Jane, die zo'n zware pot met die grote boom erin niet van zijn plek kan sjouwen. En als je huisje dan ook nog eens niet al te groot is en je ook nog eens geen garage of schuur heb, tja, wat moet je dan? Inpakken natuurlijk! Jane heeft afgelopen winter de vijg helemaal ingepakt. De pot heeft ze beschermd met een potbeschermer en de vijg zelf kreeg een warme winterjas gemaakt van een hoes. Maandenlang heeft de vijg zo doorgebracht. Licht had hij niet nodig, want bladeren zaten er toch niet aan. In het voorjaar was het even spannend of er nog leven in zat, maar ja hoor, de plant begon gewoon weer bladeren te maken en de vruchtjes hingen er nog allemaal aan.
Groeiende groene vijg. |
Vijg die langzaam begint te kleuren. |
Vijgen beginnen al rijp te worden |
Nieuwe vijgjes groeien al in de oksels. De oogst voor volgend jaar. |
En toen op een dag, keek Jane weer eens naar haar vijgen, of ze al zwart genoeg waren, en zag een wesp op 1 vijg zitten. Eerst even een foto maken en toen op de computer kijken hoe hij geworden was. En natuurlijk ook even vergroten om te zien hoe mooi die wesp is. Maar wat zie ik nou????????? Die wesp is mooi, maar die vijg ziet er afschuwelijk uit !!! Wat is er mee gebeurd?
Een lekkere overrijpe vijg. Wesp vindt hem heerlijk, Jane niet (meer). |
Die domme Jane, lief hoor, maar o zo dom! Zij rennen naar haar vijgenboom en alle vijgjes eraf halen. Maar oh, wat een ramp. Alle vijgen waren al superrijp en aangevreten door insecten. Ze zagen er afgrijselijk uit. Ze waren zo zacht dat je vingers er in weg zakten als je ze aanraakten. En ze stonken ook nog. Jane was veel te laat met haar vijgjes oogsten. Je moet je schamen Jane! Maar volgens Jane had ze het niet gezien.........??? Misschien tijd voor een bril voor dichtbij? Of een vergrootglas? Of misschien moet ze een lesje "wanneer is fruit rijp en moet ik gaan oogsten?" gaan volgen? Die Jane, die moet nog veel leren. In elk geval heeft ze nu geleerd dat de vijgen aan haar boom niet pikzwart hoeven te zijn om rijp te zijn. Gewoon wat gekleurd is al voldoende. Volgend jaar zal ze vast beter opletten en op tijd de vijgenoogst binnen halen. Want een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen en Jane is geen ezel.......................toch?
Eet smakelijk! (Dacht het niet!) |
Dat was het weer voor deze keer. Volgende week komt er weer een speciaal artikel. Dit keer ga ik jullie namelijk mijn mening ergens over geven. Een review noemen jullie mensen dat geloof ik en het gaat over...........tja, dat vertel ik je natuurlijk de volgende keer.
(Elke zaterdag om 17.00 uur komt er een artikel online.)
Groetjes van het paradijsje van Jane.
Trouwens, hebben jullie nog tips wat je kunt doen met overrijpe super zachte stinkende vijgen, vijgen die aangevreten zijn door insecten, en waar je al een paar keer je vinger door heen gestoken hebt, zodat er overal gaten in zitten, je weet wel, van die onsmakelijke overblijfsels van vijgen die je veel te laat geoogst hebt, dat soort vijgen, schrijf dan even een berichtje.
Update wesp:
Verleden week heb ik een stukje geplaatst over wespen. Hierbij heb ik laten doorschemeren dat wespen soms hele lastige en zelfs voor sommige mensen gevaarlijke diertjes zijn, maar dat ze ook heel interessant zijn. Hierbij nog twee linken naar een opmerkelijk filmpje en prachtige foto's die je laten zien hoe speciaal wespjes kunnen zijn.
wespen gooien met mieren
wespen zagen een stukje vlees
Wat heb je de vijgenboom gekoesterd: en met prachtige resultaten. Jammer dat je het goede oogstmoment voorbij hebt laten gaan - maar zo gaan die dingen. Je kunt ons dus niet melden hoe lekker ze waren: volgend jaar beter.
BeantwoordenVerwijderenEn de overrijpe vijgen? Die zou ik zelf dan maar op de composthoop neervlijen ;-)
De compostbak staat direct naast de vijgenboom, dus dat is makkelijk. Maar ik had die vijgjes liever ergens anders in gedaan. In mijn buik bijvoorbeeld. Het komt door die spinnen, weet je. Omdat er nu zoveel spinnen zijn, durf ik niet zo goed meer naar die boom te gaan en door al die spinnenwebben heen te lopen, en als je niet elke dag gaat kijken, dan gaat het fout. Sukkel dat ik ben.
Verwijderen